Skip to main content

Hinder én alternatieven voor bedrijfsleven

Gepubliceerd op: dinsdag 21 maart 2023 | 11:22

Ook dit jaar stond het weer regelmatig vast op de wegen. Ondanks iedereen die thuis werkt en alle bedrijven die in het kader van de CO2- reductie het fietsen stimuleren. En dat wordt niet zomaar beter. Al is het maar omdat volgend jaar de werkzaamheden aan de Roseknoop in Rotterdam starten en ook de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel worden gerenoveerd. De jaren erna wordt de hinder zeker niet minder, maar eerder meer. Zo wordt onder andere de Van Brienenoordbrug vernieuwd vanaf 2026 en staan er nog meer grootschalige projecten op de planning in de regio. Dat zet de bereikbaarheid verder onder druk. Om werkgevers en/ of logistieke partijen te helpen goed beslagen ten ijs te komen, was er op 22 november jl. een bijeenkomst voor het bedrijfsleven, georganiseerd door Zuid-Holland Bereikbaar. En dat het thema bij u als ondernemer leeft was duidelijk; er waren zo’n 180 bedrijven aanwezig.

Tijdens de bijeenkomst werd verteld over de hinder die eraan komt en wat dit betekent qua vertragingen en files. Anderzijds kregen bedrijven ook alternatieven aangeboden. Wat kun je nu als bedrijf, als werkgever, als logistieke partij doen tijdens deze werkzaamheden? Hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers op een andere manier naar het werk komen of thuis kunnen werken indien mogelijk? Hoe zorg je ervoor dat lading nog steeds naar de plek van bestemming kan, maar misschien over het water of over het spoor? Koolwijk Logistics en gerechtsdeurwaarderkantoor Flanderijn vertelden tijdens deze avond wat zij doen op het gebied van mobiliteit. Zo kijkt Koolwijk Logistics nu multimodaal en werken zij ook met water en spoor en plant Flanderijn de routes zo slim mogelijk én stimuleren zij het fietsen onder medewerkers.

Natuurlijk kan niet alles voor iedereen en moeten bepaalde containers op een specifieke tijd op plek van bestemming zijn en moeten bepaalde medewerkers met de auto naar het werk. Maar overheid en bedrijfsleven kijken met elkaar waar de kansen liggen. Met elkaar moeten we de komende jaren een manier zien te vinden om de regio bereikbaar te houden. De overheid moet de bruggen en tunnels in de regio renoveren en/of vervangen om ervoor te blijven zorgen dat iedereen er veilig overheen en doorheen kan rijden. En daar heeft ze de hulp van de bedrijven keihard bij nodig!

Daarom biedt de overheid ondernemers ook wat. Een mobiliteitsmakelaar van Zuid-Holland Bereikbaar kan kosteloos helpen inzicht te krijgen in welke medewerkers er met welk vervoermiddel komen en waar kansen en knelpunten zitten. Idem geldt voor de logistiek. Ook worden ondernemers geholpen met bijvoorbeeld het stimuleren van fietsen onder medewerkers of het in kaart brengen van kansen voor slimmer vervoer.

Wilt u meer weten? Hier vindt u meer informatie en de contactgegevens van Zuid-Holland Bereikbaar: Mobiliteitsmanagement - Zuid Holland Bereikbaar.