Skip to main content

Kantoren met energielabel-C-verplichting: stand op 1 april 2022

Gepubliceerd op: dinsdag 17 mei 2022 | 9:42

Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoren minimaal energielabel C hebben. Hebben ze dat niet? Dan mag het pand volgens de wet niet meer gebruikt worden als kantoor. Steeds meer kantoren hebben al energielabel C.  Volgens een schatting was dit 46% op 1 april 2022. Helaas heeft dus ruim de helft nog geen energielabel C of beter.

Nieuwe schatting
Volgens een opnieuw berekende* schatting van ons moeten ongeveer 65.000 kantoren voldoen aan de energielabel-C-verplichting. Wij schatten dit met verschillende registraties. Het gaat hierbij niet om de hele kantorenvoorraad. Kleine kantoren en monumenten zijn bijvoorbeeld uitgesloten van de verplichting.

Steeds meer groene labels
Het aandeel groene labels (label C of beter) is de afgelopen jaren gestegen. Deze stijging lijkt zelfs te versnellen vanaf het laatste kwartaal van 2021. Het gewenste doel is alleen nog lang niet bereikt.

Nog 11% met rood label
11% van de kantoren heeft een rood label (label D of slechter). En van 43% is nog geen energielabel geregistreerd. Laten deze kantoren zich wel registeren? Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB - april 2022) schat dat ongeveer 30% hiervan een groen label krijgt. Tot die tijd voldoen kantoren zonder label en kantoren met een rood label niet aan de energielabel-C-verplichting.

Maatregelen nemen
Veel kantooreigenaren en -gebruikers moeten de komende tijd dus maatregelen nemen om te verduurzamen. Alleen met een geregistreerd groen energielabel mogen zij hun kantoorgebouw na 1 januari 2023 nog als kantoor gebruiken.

Meer weten?