Skip to main content

Blog: Meer medewerkers op de fiets?

Na het broedseizoen, half juli, wordt gestart met de aanleg van een nieuw fietspad tussen de Benedenkerkseweg en de Beijerscheweg. Vanuit Gouda zijn daarmee de dorpen aan de Lekdijk, goed te bereiken per fiets. Gaan er met de komst van dit fietspad bij u meer medewerkers op de fiets?

Waarschijnlijk is daar wel wat meer voor nodig dan alleen deze infrastructurele ontwikkeling. Het is wel iets waar u als werkgever actief op in kunt zetten om zo medewerkers fitter, productiever en vitaler te krijgen. En om u echt te onderscheiden voor toekomstige werkgevers en van de concurrent kunt u zelf Fietsvriendelijk Bedrijf worden. In deze regio woont in ieder geval meer dan de helft van de medewerkers op 15 kilometer of minder van het werk. Op (elektrische) fietsafstand dus. Als nog niet de helft van uw medewerkers op de fiets komen, zullen ze daar hun redenen voor hebben. Maar kunt u als werkgever ze helpen met kiezen voor de fiets, al is het maar een paar dagen per week.

Voorbereiden
Belangrijk daarbij is wel een goede voorbereiding: u weet waar uw medewerkers wonen, dus kunt u ook uitzoeken of dit een fietsbare afstand is. Als er dan veel meer mensen op fietsbare afstand blijken te wonen dan er fietsen in het fietsenhok staan, dan is het doen van een enquête een mooie manier om inzicht te krijgen in wat mensen tegenhoud om de fiets naar het werk te pakken.

Vergoeden
En natuurlijk moeten de vergoedingen van de fiets op orde zijn. Kiest u voor een vergoeding uit de WKR, een bruto/netto regeling, een fiets van de zaak, of een reiskostenvergoeding voor iedereen die op de fiets komt, terwijl dat pas geldt vanaf 15 kilometer voor mensen die met de auto komen?

Ook zijn er steeds meer deelfietsen in de regio beschikbaar. Het gebruik hiervan kunt u natuurlijk ook voor uw medewerkers vergoeden, mits het natuurlijk wel om een woon-werk of zakelijke rit gaat. Natuurlijk kent u de ov-fiets, maar denk ook aan de deelfietsen die in het kader van de werkzaamheden aan de Grote Kruising neer zijn gezet. Of de fietsen van VAIMOO in Rotterdam Alexander.

Voorzieningen
Een goede fietsenstalling, overdekt en afgesloten. Oplaadplekken. Kleedruimtes. Goede mogelijkheden om je natte regenpak te drogen of te hangen. Allemaal voorzieningen die het een stuk prettiger maken om met de fiets naar het werk te komen. En waarom het kerstpakket van dit jaar niet in een fietstas verpakken?

Verhalen vertellen
U kunt uw medewerkers ook helpen door meer verhalen te (laten) vertellen. Meer communiceren over het fietsbeleid. Af en toe eens met de lunch een collega laten vertellen over waarom zij/hij het zo lekker vindt om met de fiets naar het werk te komen.

Meer weten over de fiets? Recent hield De Verkeersonderneming een webinar: Fietsbeleid, nog zoveel te winnen, met werkgevers die al een goed fietsbeleid hebben.

Vragen hierover? Neem contact op met:
Mobiliteitsmakelaar van De Verkeersonderneming
Elske van de Fliert: 06-18690896 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.