Skip to main content

Blog: Leer van andere bedrijven en doe het samen

Uitval van medewerkers, moeite om materialen geleverd te krijgen, steeds hoger wordende eisen van sollicitanten. En dan moet u ook nog gewoon uw bedrijf runnen. De gemiddelde ondernemer heeft veel op haar of zijn bordje tegenwoordig. Vervolgens komt de overheid ook nog eens om de hoek zetten met duurzaamheidseisen voor het wagenpark, milieuzones en zit er een normering voor de CO2 uitstoot van het woon-werk, en zakelijk verkeer aan te komen. Dat is niet makkelijk.

Daarom helpt de overheid, als Zuid-Holland Bereikbaar (voorheen bekend als De Verkeersonderneming), u als ondernemer een handje. Via bijvoorbeeld de Ways2Go campagne en mobiliteitsscans, probeeraanbod en factsheets. Een belangrijk onderdeel daarbij is ondernemers helpen samen dingen op te pakken. Door samen te werken met bedrijven in de buurt wordt het veel makkelijker om zaken voor elkaar te krijgen.

Eerder berichtte we al over de Klimaatalliantie die gestart is. 7 februari jongstleden kwamen de Alliantiepartners online weer bij elkaar om maar liefst negen nieuwe partners te mogen verwelkomen en te horen hoe PWC duurzame mobiliteit in de organisatie vormgeeft. Dit doen zij op de volgende manier:

  • Door elektrisch rijden te stimuleren
  • Door medewerkers inzicht te geven in hun eigen CO2 uitstoot
  • Door goed na te denken over of het echt noodzakelijk is om allemaal naar dezelfde bijeenkomst af te reizen
  • Door een goede roadmap te ontwikkelen die de toekomst schetst
  • Door in te zetten om 25% minder autoverkeer
  • Door tijdens gesprekken tussen medewerker en leidinggevende te bespreken hoe je de CO2 uitstoot kunt verminderen.

Ook u kunt, een deel van, deze tips implementeren in uw organisatie. En komt u daar zelf niet uit, dan is er binnenkort het Mobiliteitskompas. Een website waarop ondernemers met elkaar in contact kunnen komen om hun ideeën uit te wisselen en partners te vinden om samen projecten mee op te zetten. Denk aan het samen opzetten van een pendeldienst naar het bedrijventerrein of een gezamenlijke afspraak met de fietsenmaker om medewerkers een week een elektrische fiets te laten proberen voor het woon-werkverkeer.

Het Mobiliteitskompas wordt samen met ondernemers ontwikkeld, dus heeft u goede ideeën, neem vooral contact op. De gegevens vindt u hieronder aan de pagina.

Dat duurzaamheid niet alleen een verantwoordelijkheid is van bedrijven, maar ook van overheden, bleek ook tijdens de bijeenkomst. Wethouder Judith Bokhove van Rotterdam gaf aan hoe zij bezig zijn met certificaat voor een Fietsvriendelijk bedrijf. Ze begonnen met brons, maar hebben ondertussen het gouden certificaat binnen.

Heeft u vragen hierover of wilt u aan de slag? Neem contact op met Mobiliteitsmakelaar van Zuid-Holland Bereikbaar Elske van de Fliert: 06-18690896 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.