Skip to main content

Blog: Het mobiliteitskompas – uw gids in duurzame mobiliteit

10% van alle CO2 uitstoot wordt veroorzaakt door woon-werk verkeer. In het Rotterdams klimaatakkoord is afgesproken die uitstoot in 2030 te halveren en in 2050 alle werknemers CO2-neutraal te laten reizen.

Dat klinkt als een behoorlijke opgave en dat is het ook. Daarom is het alle hens aan dek.

Gelukkig delen ondernemers deze doelstellingen. Maar er zijn er ook genoeg die het lastig vinden om concrete stappen te zetten.

Daarom is er nu Het Mobiliteitskompas, hét platform voor ondernemers die aan de slag willen met duurzame mobiliteit.

Op Het Mobiliteitskompas vindt u oplossingen om de mobiliteit van uw werknemers te verduurzamen. Oplossingen die bijdragen aan duurzaamheid, vitaliteit en goed werkgeverschap.

Oplossingen die makkelijk te implementeren zijn, zelf of met andere ondernemers in de buurt.

Via de quick-scan op Het Mobiliteitskompas ziet u welke oplossingen voor u geschikt kunnen zijn. Door het invullen van de vragenlijst wordt duidelijk wat voor u de focus is, zodat u niet bezig bent met alles tegelijk te doen, maar u zich kunt richten op de meest belangrijke maatregelen.

En u hoeft het niet alleen te doen. Via de LinkedIn-groep Duurzame Mobiliteit wordt informatie over duurzaam reizen gedeeld, helpen ondernemers elkaar of organiseren ze gezamenlijke inkoop.

U kunt ook de hulp inschakelen van een gebiedsmanager Duurzame Mobiliteit. Deze experts helpen u graag aan meer informatie of verbinden u met andere geïnteresseerde ondernemers.

Op het kompas vindt u ook voorbeeldprojecten van andere ondernemers. Zij zijn u al voorgegaan op weg naar CO2-neutraal woon-werkverkeer.

U vindt er heel veel praktische informatie over vragen als: hoe regel ik een laadplein of laadpaal op mijn bedrijventerrein, hoe kan ik de uitstoot van mijn wagenpark beperken en hoe kan ik mijn medewerkers meer laten fietsen.

Ga naar www.hetmobiliteitskompas.nl en klik op ‘ontdek nu’ om aan de slag te gaan!

Wat is het klimaatakkoord?
In 2019 stelden meer dan 100 Rotterdamse bedrijven, instellingen en overheden gezamenlijk het Rotterdams Klimaatakkoord op. Doel van dit akkoord is: het verbinden van partijen om samen te werken aan de Rotterdamse Klimaatdoelstellingen:

  • Binnen vier jaar een trendbreuk bewerkstelligen in de CO2-uitstoot
  • Van een jaarlijkse stijging naar een scherpe daling (de dalende trend is inmiddels ingezet!)
  • Een daling van de CO2-uitstoot in 2030 met 49,6% procent ten opzichte van 1990

Het Rotterdams Klimaatakkoord bestaat uit vijf (inmiddels zes) klimaattafels die in 2019 gezamenlijk 49 klimaatdeals (inmiddels al meer dan 50) hebben gesloten met concrete maatregelen die bijdragen aan die klimaatdoelstellingen. Daarnaast draagt het akkoord ook bij aan de overige duurzaamheidsdoelstellingen van Rotterdam en werken we aan de economische en maatschappelijke ontwikkeling van Rotterdam.

Klimaattafel Mobiliteit
Het doel van de klimaattafel Mobiliteit is een gezonde, inclusieve en betaalbare mobiliteit. Dit betekent een stad waarin de lucht schoon is en waarin de CO2-uitstoot van verkeer is gehalveerd. Dit kan door het fietsen, lopen en openbaar vervoer aantrekkelijker te maken en fossiele mobiliteit te vervangen door elektrische (deel-)mobiliteit.

In Rotterdam is het merendeel van de autokilometers werk-gerelateerd. Met Rotterdamse bedrijven wil
de tafel afspreken de CO2-uitstoot van de mobiliteit van werknemers te halveren in 2030 en in 2050 helemaal CO2-neutraal te reizen.

Heeft u vragen hierover of wilt u aan de slag? Neem contact op met Mobiliteitsmakelaar van Zuid-Holland Bereikbaar Elske van de Fliert: 06-18690896 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.