Skip to main content

Blog: Een fiets voor niets?

Een kwart van de automobilisten wil wel naar het werk fietsen, aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Maar dan moeten wel de juiste regelingen en voorzieningen aanwezig zijn. “Ja, natuurlijk!”, hoor ik u denken, “iedereen wil wel een fiets voor niets.”.

Regeling

Zo werkt het natuurlijk niet: ook al krijgt een medewerker een fiets van de zaak, iemand zal hem moeten betalen en in dit geval bent u dat als werkgever. Maar er zijn wel zeker regelingen te bedenken die het zowel voor werkgever als werknemer financieel gunstig uitvallen. De Verkeersonderneming, uitvoeringsorganisatie van de gemeenten in de regio, help werkgevers hier graag bij. Zo is er een factsheet beschikbaar die uitleggen waar de fiscale voordelen te halen. Ook kunt u gebruik maken van mijn expertise als Mobiliteitsmakelaar. Samen met u kijk ik of er in uw organisatie fietspotentie is, hoe u deze het beste kunt verzilveren en hoe we een succes maken van een nieuwe fietsregeling.

Fietsprobeerpool
Is de potentie voldoende, dan kunt u gebruik maken van een fietsprobeerpool. En dan heeft u wel zeker: de fiets voor niets! We zetten in dat geval bijvoorbeeld drie maanden lang drie fietsen bij u op de zaak. Medewerkers kunnen dan een week, of twee, uitproberen hoe het is om met de fiets van en naar het werk te rijden. Zo ervaren ze de voordelen van het fietsen en zien ze ook of het echt wat voor ze is. Om de drempel nog verder te verlagen, gaat het hier om elektrische fietsen en kunnen we zelfs een speedpedelec verzorgen. Zo’n fiets die wel 45 km/h kan!

Voordelen
Dat bewegen goed voor ons is, dat weten we allemaal. Maar als je medewerkers bewegen, dan stijgt hun probleemoplossend vermogen met wel 20%. Oftewel: even naar het werk fietsen betekent dat men helderder kan denken en effectiever kan werken. Niet zo gek dat regelmatige bewegers maar liefst 70% beter zijn in het maken van lastige beslissingen. En dat fitte kantoorwerkers 27% minder fouten maken dan kantoorwerkers die weinig bewegen. Ook is bekend dat mensen 23% productiever worden als ze even actief zijn geweest. Mensen die fietsen, de herkennen het wel: je voelt je vrolijker als je even lekker bewogen hebt. Er komen namelijk gelukshormonen vrij. En bewegen helpt om beter te slapen. Fietsen is veel voordeliger en je hebt minder parkeerplekken nodig. Daarnaast als je bezig bent met duurzaamheid in je organisatie, bedenk dan dat fietsen helpt de CO2 uitstoot te verminderen. Zelfs met een elektrische fiets op grijze stroom 97%! Maar groene stroom is de betere optie natuurlijk.

Aan de slag
Wil je hiermee aan de slag, neem dan contact op. Ik help je graag verder met al je vragen over de fiets,
al dan niet voor niets!

Mobiliteitsmakelaar van De Verkeersonderneming
Elske van de Fliert

06-18690896 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.