Skip to main content

Blog: Een betere reiskostenregeling: roddel of realiteit?

Hoor je anderen wel eens over een riante reiskostenregeling? Zo één waarbij je niet alleen een NS businesscard krijgt maar ook nog eens een reiskostenvergoeding als je met de fiets komt? En zou u dat eigenlijk ook wel willen? Terecht. En er kan een heleboel, zonder dat het de werkgever veel hoeft te kosten. Maar hoe regelt u dat nou? En hoe brengt u het intern ter sprake?In ieder geval is het belangrijk na te denken over wat de reiskostenregeling kan betekenen voor de organisatie. Als er niet alleen aandacht is voor kosten, maar ook voor duurzaamheid, dan kan de reiskostenregeling de volgende ingrediënten bevatten.

Een vergoeding die gunstig uitpakt voor iedereen die komt lopen of met de fiets komt. Niet pas vanaf 10 kilometer een vergoeding geven, maar deze mensen ongeacht het aantal kilometers en op basis van het aantal kilometers 19 cent per kilometer vergoeden bijvoorbeeld.

Daar hoort natuurlijk een goede fietsenregeling en goede fietsenstalling bij.

Ook is dan het openbaar vervoer volledig vergoeden een logische keuze. Doet u dit op basis van eerste klasse, dan kunnen mensen ook lekker werken in de trein en is reistijd werktijd.

Het vergoeden van deelmobiliteit (ook heel handig in combinatie met openbaar vervoer) is dan ook een goede keuze, als dit het gebruik van het ov vergemakkelijkt.

Het is misschien niet het eerste waar u aan denkt, maar thuiswerken hoort natuurlijk tegenwoordig ook in de reiskostenvergoeding. Niet reizen is immers heel duurzaam reizen.

De auto hoeven we natuurlijk niet te vergeten, maar het is mogelijk om deze met minder dan 19 cent te vergoeden (veel overheden doen dit), of met meer op het moment dat medewerkers met een eigen batterij- of waterstof elektrische auto komen.

Zijn jullie toe aan een nieuwe regeling? Dan moet je dit aankaarten intern. We hebben daar een heel handig vijf-stappenplan voor. Hebben? Kijk dan even op https://ways2go.nl/nl/dgk-reiskosten/ 

Heeft u vragen hierover of wilt u aan de slag? Neem contact op met Mobiliteitsmakelaar van Zuid-Holland Bereikbaar Elske van de Fliert: 06-18690896 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.